Salut Mental Catalunya (SMC), juntament amb la Federació Catalana d’Entitats de Salut Mental en 1a Persona (VEUS), ha celebrat avui la Jornada “Drets i Salut Mental: Transformem actituds, exigim compromisos”, al CaixaForum de Barcelona, i la Fundació Tutelar ha estat convidada a participar en la taula rodona “Els reptes de canvi a les organitzacions i a la ciutadania per un compromís amb la defensa activa dels drets”. Josep Maria Solé, director de la Fundació ha centrat la seva intervenció en la “Cultura del canvi” i ha explicat el procés que l’entitat està duent a terme en la seva adaptació al nou paradigma de la Convenció de Nacions Unides pels drets de les persones amb discapacitat. Han acompanyat Solé, Maria Àngels Porxas Roig, llicenciada en Dret i investigadora predoctoral de la Universitat de Girona, especialista en drets humans i salut mental , que s’ha pronunciat sobre les eines per garantir els drets, i Raúl Velasco, periodista, escriptor i vicepresident de Federació VEUS, que ha relatat la seva experiència.
La jornada 2016 de l’SMC ha reivindicat el concepte de ple dret per a les persones amb problemes de salut mental, en el marc de la Convenció de Nacions Unides i la necessitat de fer un seguiment del compliment d’aquests drets. En aquest sentit, s’ha evidenciat que l’actual legislació és insuficient i que cal una pressió social per posar en marxa litigis estratègics que permetin salvaguardar els drets en salut mental, un moviment en el que han de participar les persones amb trastorn.
El paper de les entitats tutelars ha ocupat un espai central durant la jornada i s’ha parlat de transformar un model per passar del concepte de protecció al de pacte, amb eines que garanteixin la no vulnerabilitat dels drets de lespersones amb problemes de salut mental. Alguns exemples són la figura de l’assistent personal, els poders preventius i el document de voluntats anticipades,en la línea d’un acompanyament i no d’un tracte paternalista.
Els testimonis en primera persona de la jornada han alertat que un diagnòstic i tractament que no obre la porta a la recuperació tanca qualsevol esperança per la persona amb un traston mental, i això va en contra dels drets fonamentals.
S’ha apuntat també la manca de suport professional en l’acompanyament de les persones i les famílies amb problemes de salut mental, sobretot en els casos d’episodis de crisis en salutmental, una situació que dificulta la inclusió social i augmenta la soledat de la persona amb trastorn i de la seva família i cuidadors.
Un altre reivindicació principal dels drets en salut mental ha estat l’objectiu de reduir i eliminar les contencions físiques a través de la modificació de l’estructura i funcionament dels hospitals i centres de salut mental, a partir d’una renovació del model perquè sigui més negociador, accepti els riscos i tingui en compte el paper de la xarxa relacional de la persona (família, amics…) per fer possible la seva recuperació.
Han participat:
Conferència “Reptes de l’aplicació de la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat”, a càrrec d’Oliver Lewis, professor de Dret i Justícia Social, Universitat de Leeds i Director Executiu del Mental Disability Advocacy Centre.
Modera: Francisco José Eiroa Orosa, investigador Marie Skłodowska-Curie a les universitats de Barcelona i Yale (Estats Units) i activista d’ActivaMent, la Federació Veus i Obertament
Inauguració institucional
· Maria Dolors Rusinés, coordinadora polítiques públiques Estat Benestar Dep. Presidència de la Generalitat de Catalunya.
· Pilar Solanes, directora del Programa de Salut de l’Ajuntament de Barcelona
· Edgar Vinyals, president de la Federació Veus
· Israel Molinero, president de la Federació Salut Mental Catalunya
Conferència “La llibertat com a un exercici diari: els resultats de 5 anys d’innovació per reduir la coerció en psiquiatria”, a càrrec de Thomas Emmenegger, president del projecte Olinda (Milà) i assessor de Serveis Públics de Salut Mental i Rehabilitació (Suïssa).
Modera: Marta Espar, periodista
Conclusions
Francisco Villegas, vocal Junta Directiva AMMFEINA Salut Mental Catalunya