El proper diumenge 10 d’octubre, Blanes acollirà l’acte central del Dia Mundial de la Salut Mental a comarques gironines. La diada, de caràcter festiu i reivindicatiu, s’obrirà a les 10 del matí, amb la I Caminada per la Salut Mental, impulsada per l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques amb el suport de l’ajuntament de la ciutat, per sensibilitzar la societat sobre els trastorns mentals, al mateix temps que promoure l’activitat física com a factor clau en el benestar físic i mental de totes les persones. El recorregut serà de 5 km i sortirà i acabarà al Monument al Sardanista del passeig marítim de Blanes.
Cap a les 12.30 hores, just al costat del Monument al Sardanista, al Banc dels Músics, tindrà lloc l’acte central de la celebració, en què es farà la lectura del manifest “La salut mental en un món desigual”, lema proposat per la Federació Mundial per a la Salut Mental (WFMH) en l’edició 2021 de la campanya. La presidenta de l’associació de familiars, Maria Combalia, farà la benvinguda i donarà pas a la lectura, que anirà a càrrec d’un membre d’un dels clubs socials de l’entitat, en representació del col·lectiu. Tot seguit es faran els parlaments oficials, a càrrec de l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i el conseller del Departament de Salut, Josep Maria Argimon. Es tracta d’un acte obert i dirigit a la ciutadania en el qual també estaran presents els representants de les entitats i organitzacions promotores del programa commemoratiu del dia mundial, així com nombrosos professionals del sector social i de la salut.
Fer visibles les malalties mentals
L’origen de I Caminada per la Salut Mental a Blanes s’ha d’anar a buscar en la iniciativa d’una estudiant de Publicitat i Relacions Públiques de la UdG, la Maria Otones (ara graduada), que va decidir dedicar el seu treball de fi de grau a aquesta proposta per sensibilitzar la societat sobre les malalties mentals, arran de la seva vivència amb un familiar proper que tenia un trastorn bipolar.La caminada s’havia de celebrar l’any passat però es va haver d’anul·lar a causa de la pandèmia. Aquest any, l’associació de familiars va creure adient recuperar la prova pel dia mundial del col·lectiu i, a més, atorgar-li un esperit solidari. Així, la caminada serà solidària amb la recerca i l’entitat destinarà el 50% de cada inscripció al programa La Marató de TV3, dedicat enguany a la Salut Mental. La caminada tindrà un recorregut de 5 km pel passeig del mar i la zona de la Plantera, amb tornada a la meta, el Monument al Sardanista, pel mateix camí. La prova comptarà amb trofeus fets per les persones usuàries dels clubs socials per al primers classificats masculí, femení i infantils.
Els actes de celebració de la diada del 10 d’octubre s’emmarquen en el programa commemoratiu que l’associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, la Fundació Drissa, l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i Support-Girona organitzen cada any amb motiu del dia mundial. El programa compta amb una participació important d’institucions i entitats de la demarcació de Girona que d’una manera o altra presten serveis en l’atenció a la salut mental de tot el territori.
Des de d’avui i fins al 10 d’octubre principalment es duran a terme diferents actes professionals, culturals i festius vinculats al lema de la campanya, entre d’altres que s’allargaran durant el mes. Entre les novetats d’aquest any destaca la jornada “Activisme i ajuda mútua com a font d’empoderament”, un acte promogut per Mental Health Europe amb el suport del Programa Drets, Igualtat i Ciutadania de la Unió Europea, que es durà a terme el dimecres 8 d’octubre, a l’Auditori de Support-Girona, entitat organitzadora de la jornada juntament amb ActivaMent. La jornada, que comptarà amb Amalia Gamio, doctora, activista i membre de Comitè sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides, està estructurada en espais de debat i discussió en què diferents activistes de Catalunya i de l’estat espanyol presentaran experiències vinculades a la capacitat jurídica i el dret a viure de manera independent i en la comunitat.
Així mateix, els diferents serveis de rehabilitació comunitària en salut mental de l’IAS faran activitats amb les persones usuàries en llocs emblemàtics de les seves poblacions per sensibilitzar la població sobre el lema 2021, però també sobre el llast de l’estigma social de la malaltia mental, en aliança amb els equips de salut i dels serveis socials de les comarques respectives i entitats locals. Per la seva banda, Support-Girona pronunciarà avui una conferència sobre l’entrada en vigor de la reforma estatal i catalana de la legislació civil i processal (Llei 8/2021 i decret llei 19/2021) per al suport a les persones amb discapacitat en exercici de la seva capacitat jurídica, una nova perspectiva de drets humans que ha fet desaparèixer la tutela (en majors d’edat) i la incapacitació i obre un repte per a tota mena de professionals i també per a la societat, en general.
Destaca del programa la celebració de les jornades Benvinguts a Pagès de la Fundació Drissa, amb què l’entitat va promoure aquest cap de setmana passat, visites a la finca d’horticultura ecològica (Biodrissa), una de les línies de negoci que la fundació té en marxa per donar feina a les persones amb un problema de salut mental. El cap de setmana va cloure amb un èxit de convocatòria. De fet, des d’aquesta setmana i fins a finals d’any, la Fundació Drissa obrirà la finca Biodrissa a visites escolars i a d’altres col·lectius interessats. Els diners recollits amb la venda de productes ecològics aniran a benefici de La Marató de TV3.
El calendari continua durant tot el mes. Així el proper 14 d’octubre, la Comissió Mixta en Salut Mental de les Comarques Gironines, integrada per professionals i persones usuàries de diferents serveis de salut mental del territori, farà una nova presentació del seu projecte de xerrades als IES en primera persona “Compartint experiències”. L’acte es farà a la Cúpula de Banyoles, a les 19 hores.
“La salut mental en un món desigual”
La imatge de campanya d’aquest any, basada en una il·lustració dissenyada per a l’ocasió, pren com a nucli les persones, persones de diferents races, gènere i edats i de diferents condicions socials en què els recursos i els suports (pedres) es tenen o gaudeixen d’una manera desigual. Les pedres sobre les quals reposen les persones, o no, estan lligades amb una corda que les aguanta i les dona equilibri, construint una S de Salut. Aquest equilibri és el que necessita tothom per gaudir d’una bona salut mental i només és possible si els recursos i suports esdevenen equitatius i accessibles en tots els àmbits: l’atenció sanitària, l’atenció social, la feina, l’habitatge o l’oci, a tall d’exemple, en igualtat de condicions per a tota la ciutadania, i amb una visió comunitària i inclusiva. La pandèmia de la Covid-19 així ho ha posat en evidència.
Segons l’ESCA 2020, gairebé una quarta part de la població catalana de 15 anys i més té malestar emocional, aproximadament un de cada cinc homes i una de cada tres dones. A comarques gironines, les dades assistencials de 2020 registrades a la Xarxa de Salut Mental i Addiccions evidencien els efectes de la pandèmia de la Covid-19 i la contenció realitzada. L’any passat va créixer un 46% l’atenció d’hospitalització domiciliària i un 24% l’activitat dels equips assertius comunitaris. Per la seva banda, els centres de salut mental d’infants i joves (CSMIJ) van registrar un 26% més de casos nous i els centres d’adults (CSMA) un 22%. Els centres d’atenció i seguiment a les drogodependències (CAS) van augmentar un 17% les visites de seguiment degut al risc de recaigudes.